Förstör dina vanor miljön för våra barn?

Framtiden är viktig, det tycker vi nog alla tills dess att det är dags att göra en uppoffring. Oavsett vem du är eller hur du bor och lever behöver du troligtvis göra en del uppoffringar för att vår planet och vår miljö ska räcka till även till framtida generationer. Har du funderat hur en lågkonjuktur faktiskt kan vara bra för miljön, även om det är en deprimerande och tung uppoffring för oss som lever i det?

Tänk såhär: I dagsläget kanske du har anlitat en städfirma stockholm för veckovis städning i ditt hem. Detta göder ekonomin, men hur tar sig personalen hem till dig? troligtvis via bilar som går på bensin eller diesel (givetvis kan dom komma med elbilar, men procentuellt sett är oddsen större för att dom kör fossildrivna farkoster till sina uppdrag. Man kan alltså argumentera för att din hemstädning förstör luften för för resten av stockholm. Skön liknelse, eller hur?

Givetvis är det den här typen av argument som miljömupparna får riskkapitalister & övre medelklassen att rasa över, man kan inte offra hur mycket som helst av miljön till bekostnad för tillväxt och ekonomi, eller?

Det tråkiga med den här debatten är att det oftast bara finns två läger: Miljömuppar som tycker vi alla ska äta kottar och molotov-bomba mcdonalds som serverar nötköt (givetvis med veganska molotovs, vi ska inte vara den som är den) – Eller snuskigt rika moderater som lever på utdelning och har personal för att köra sina barn till den där lyxiga friskolan man köpt sig en plats genom kontakt-politik.

Hur är det då för ”vanliga” medelinkomsttagare, som får ta lån för att anlita en takläggare för att fixa det läckande taket? Ingen bryr sig – Det här segmentet har fullt upp med sina jobb, barn och övriga laster (exempelvis hus, krånglande bilar som måste lämnas till bilverkstad stup i kvarten. Det är denna klass som betalar för välfärden, men också dessa som beskattas tyngst och aldrig kommer ha råd att till exempel bygga en lyxig betongpool i sin trädgård utan att skuldsätta sig för livet.

Du kanske inte har råd att köpa dig bättre samvete genom att köpa en elbil eller skaffa fjärrvärme, men det är lugnt – det är ändå du som kommer betala för kalaset, antingen genom extrema elräkningar som kommer driva på utbyggnaden till fossilfri & förnybar el, eller genom sinnessjukt höga räntor som staten sen kan investera i nya järnvägar när bränslet blir för dyrt för att du ska kunna köra bil till jobbet.

Det fina i kråksången är att när du väl sitter där på tåget, så får du betala fullpris, för du är varken pensionär, asylsökande eller ungdom, men du har inte tid, energi eller sömnreserverna att starta revolution och visa vad medelklassen egentligen tycker om det här.